Norme Coca 2023 - 2024

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a vorbit la Adevărul Live despre problemele arzătoare din Sănătate: salariile medicilor, noua terapie cu interferon pentru pacienţii cu hepatită şi campania naţională de imunizare antigripală, într-o discuţie moderată de Dan Marinescu, redactorul-şef al ziarului Adevărul.

De la 1 octombrie, întreg personalul din sistemul public de sănătate a beneficiat de o majorare salarială de 25%, bani care vor intra efectiv în buzunarele cadrelor medicale în luna noiembrie.  Managerii de spitale spun că au făcut deja simulări şi speră că prin noile măsuri doctorii vor rămâne în ţară pentru a profesa.  Despre aceste lucruri, dar şi despre campania naţională de imunizare, respectiv despre noile terapii şi cardul de sănătate va vorbi la Adevărul Live ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. 

Citeste mai mult: adev.ro/nvqwtm

Despre corupţia din sistemul medical   „Eu salut preocuparea preşedintelui. Constatările pe care le-a emis preşedinele sunt de mult timp, o reformă continuă în sănătate care nu a adus rezultate. Schimbările bruşte în sistem au pus piedici. Mai sunt chestiuni pe care noi le facem în momentul de faţă, dar lucrurile diferă foarte mult faţă de alte mandate.

Din punctul meu de vedere, cred că preşedintele a făcut o radiografie a sistemului în general, cu bunele şi cu relele care se întâmplă în sistem. În cele 18 luni de mandat sunt şi lucruri bune care s-au întâmplat”, a spus Bănicioiu.    Potrivit ministrului, reglarea preţului la medicamente şi majorarea salarială, dar şi deblocarea posturilor din Sănătate trebuiau făcute de mulţi ani.    „Blocarea posturilor în 2010 a dus sistemul în acest punct.

Deblocarea posturilor a reprezentat un mare pas înainte, s-a întâmplat foarte târziu. Poate fi o tendinţă a medicilor de a pleca, dar nu doar noi ne confruntăm cu exod al medicilor. De pidlă, Germania se aşteaptă să piardă 3.000 de cadre medicale, Marea Britanie, pierde şi ea oameni din sistem. E normal să fie aşa, e o piaţă concurenţială, medicii pleacă unde sunt salarii mai mari, trendul există. Referitor la România, ce am observat, e partea de personal mediu, asistenţii medicali. A scăzut numărul celor care pleacă”, a completat Bănicioiu.    Acesta susţine că au început să şi vină medici în România. „Încă timid, dar suntem deschişi”.

Revolta medicilor plecată de la decizia ICCJ - plăţi informale    „Majorarea salarială era deja în discuţie, era parte din discuţia noastră. Noi am făcut pasul de a îi scoate de sub statutul de funcţionar public. A percepe nişte bani care nu sunt fiscalizaţi, e ilegal, indiferent cum te numeşti”   „Da, salariile sunt mici şi de aceea mărim salariile.

Şi eu sunt la a treia mărire de salariu, aici incluzând şi bursa rezidenţilor. Politica de majorare salarială trebuie să continue, vom merge cu 25% în fiecare an, tindem spre dublarea salariilor. Pentru acele situaţii în care pacientul când se ducea la medic se ducea şi cu ceva suplimentar, tocmai de aceea am propus acel proiect de lege privind plata suplimentară a medicilor. Esta în fază finală, e în ultima etapă de dezbatere, proiectul cu practica privată e în fază finală, ar putea fi efectiv într-o lună”, a explicat Bănicioiu.   

„Acea coplată e fiscalizată, nu e vorba de şpagă, e vorba de onorariu. Înlocuim ceva care era haotic, aruncat undeva la marginea sistemului, pacientul era din ce în ce mai nemulţumit, tratat necorespunzător. Vreau să le reglăm”, a completat Bănicioiu.   
„Se definesc nişte servicii, apare posibilitatea de a avea asigurări private. La noi nu s-a putut pentru că întotdeauna ne-am lovit de această delăsare”, a mai spus şeful de la Sănătate. 

  „E aberant să introduci acest sistem şi peste şase luni să renunţi la el, pentru că provoci haos în sistem. Ori ne gândim toţi că îl trecem. Nu o să câştige toţi medicii la fel, parcă nu e un proiect popular. Sistemul se împarte în două, unii sunt pro iar alţii sunt contra, părţile par a fi sensibil egale. Eu cred că e momentul şi pentru puţin curaj, ar trebui mers înainte”, a precizat ministrul Sănătăţii. 

  Acesta spune că se opun cei care nu cunosc bine sistemul. „Pentru sistem ar deschide drumul la asigurările private, dar asta nu înseamnă că vom renunţa la planul de majorare a salariilor, asta ar aduce un plus şi pentru bugetul spitalului. Asta automat va exclude plăţile informale. Pe unii s-ar putea să îi deranjeze şi acest lucru, nu se mai poate aşa în Europa lui 2015”, a completat şeful de la Sănătate. 

Despre majorări salariale

  „Toată lumea din spitale, de la portar la soră sanitară, vor avea salariile majorate”, a spus Bănicioiu. 

  „Pentru sistem ar deschide drumul la asigurările private, dar asta nu înseamnă că vom renunţa la planul de majorare a salariilor, asta ar aduce un plus şi pentru bugetul spitalului. Asta automat va exclude plăţile informale. Pe unii s-ar putea să îi deranjeze şi acest lucru, nu se mai poate aşa în Europa lui 2015”, a completat şeful de la Sănătate.

    Mă întâlnesc cu foarte mulţi colegi care nu cred că vor beneficia de majorări salariale, care spun că nu este posibil, că nu sunt fonduri. „Nu va fi nicio presiune suplimentară pe spitale. Suplimentarea veniturilor medicilor este făcută în acest an strict prin economiile de la card”, a mai spus Bănicioiu.   

Economii card de sănătate

  Până acum, prin cardul de sănătate s-au făcut economii de 95 de milioane de lei pe lună, a mai spus şeful de la Sănătate. „Cardul merge relativ bine, normal că mai sunt şi sincope, e cel mai mare sistem informatic al României, mai ales că este o noutate. Statul român nu a mai avut aşa ceva, mai sunt uneori şi căderi de sistem, dar cu toate aceste mici neajunsuri sistemul trebuia implementat şi pus în valoare. Trecem şi la categoria 0-18 ani, ceea ce va supăra pe mulţi, dar conform viziunii noastre credem că va genera un plus de economisire a banului public”, a precizat Bănicioiu. 

Despre pierderi din sistem  

De multe ori era şi gestiune proastă, nu mergeau lucrurile aşa cum trebuiau să meargă, era o lipsă de organizare. „Nicăieri în lume nu s-a inventat sistemul care să nu cadă niciodată, sunt lucruri remediabile”, a precizat Bănicioiu.    „Sistemul e foarte complicat de fraudat, devine foarte greu de fraudat. Ai cardul, ai reţeta electronică, ai dosarul electronică. Cine mai are idei năstruşnice. I-aş sfătui pe toţi să îşi vadă de treabă, să nu mai fure”, a declarat şeful de la Sănătate.   

Legea vaccinării

    „Trebuie să primeze argumentele medicale, vom avea întâlniri şi cu reprezentanţii părinţilor care au altă părere. Intenţia mea ar fi ca părintele să fie foarte bine informat când decide să nu îşi vaccineze copiii. Avem în vedere să asigurăm stocuri, că sunt şi sincope. Producători de vaccinuri nu mai sunt la fel de mulţi, şi atunci cei care îşi fac calcul nu iau România în calcul ca potenţial maxim”, a completat Bănicioiu. 

  Potrivit acestuia, vor fi amenzi pentru instituţii. „Aici este discuţia, noi avem cu ministerul educaţiei schimb de idei pe această temă, în care noi le interzicem copiilor să fie şcolarizaţi dacă nu sunt vaccinaţi, dar decizia se va lua în Parlament. Interesul Ministerului Sănătăţii este să avem o acoperire vaccinală cât mai mare. Noi vrem întâi să ne convingem că părintele are toate informaţiile, e foarte simplu să te uiţi pe internet”, a spus Bănicioiu. 

  În opinia şefului de la Sănătate, reacţiile adverse la tratamente sunt fireşti. „Din păcate, medicamentul perfect nu există.    Informaţia confuză, partea administrativă deficitară, lipsa vaccinului în multe situaţii, şi neexistând un obicei de a merge la medic şi de a te duce la controale periodice. 

  „Noi mai avem un proiect, care ar putea intra în toamna-iarna lui 2015. Persoanele care trebuie să îşi facă un set de analize complet. Noi am introdus această facilitate încă din 2014, a fost una dintre măsuri. Avem doar câteva zeci de mii de persoane care s-au dus, atunci trebuie să gândim sancţiunile, nu le-am stabilit încă, le avem în vedere. Trebuie înţeles că dacă nu se face acest control ori ţi se vor restrânge din drepturi ori va trebui să plăteşti o anumită coplată”, a precizat Bănicioiu. 

  „După aceea, se va crea un obicei, în timp vom vedea beneficiile acestei măsuri, ea ar putea intra până la finalul anului, deşi va fi contestată”, a mai spus Banicioiu. 

  „Suntem la calendar, nu începe ca în alţi ani, târziu, s-au făcut categoriile de risc, s-a apreciat un anumit număr de doze”, a spus Băniciou referitor la vaccinul antigripal, adăugând că la Institutul Cantacuzino s-a deblocat situaţia şi managementul a fost schimbat. 

Criza imigranţilor 

  Deja DSP-urile sunt informate, va fi făcut un screening medical, chiar şi statusul vaccinal, sunt catalogate şi zonele din care vin din punct de vedere al posibilor stări de epidemie. Lucrurile acestea sunt în atenţia noastră, urgenţa e asigurată în mod gratuit, iar orice asistenţă medicală de specialitate poate fi asigurată conform cadrului legal. „Locuri în spitale avem pentru cei care au nevoie de tratament”, a completat Bănicioiu. „Nu ar fi o problemă din punct de vedere al sistemului sanitar”, a mai spus Bănicioiu. 

Scăderea preţului la medicamente 

  „Încă mai sunt situaţii nereglate în farmacii, sunt controale periodice, oamenii nu plătesc preţurile la care ne aşteptam, mai sunt situaţii în care oamenii nu sunt informaţi. Farmaciştii sunt obligaţi să le spună pacienţilor că sunt preţuri mai mici la medicamente. Încercăm să avem dialog cu toată lumea, ei se plâng că e foarte greu, până la urmă se va regla situaţia”, a comentat Bănicioiu.

    „Şi ieftinirea şi cardul introduse în acest an au cam dus la ameninţări. Toţi aceşti bani i-am câştigat noi, sistemul, iar faptul că reuşim să dăm 25% la salarii e un pas înainte”, a precizat Bănicioiu. 

Cheltuiala cu medicii   

Evaluări pot fi făcute în privinţa cheltuielilor pe care le are statul român cu pregătirea unui medicinist.   „Cred că este profesia cea mai costisitoare ca şi pregătire, problema e că nu îi putem reţine în ţară şi nu poţi beneficia de cunoştinţele lor. Sunt, pe lângă taxele de şcolarizare, şi alte consumabile. Vorbim de zeci de mii de euro pe an. Cifrele prezentate de analişti nu sunt realiste. Pe de altă parte, posbilitatea de a scădea costurile de pregătire nu există, soluţia este de a le crea condiţii bune de lucru, pleaca şi pentru că n-au infrastructură, cea de la noi este foarte învechită. Avem situaţii în care nu s-a mai investit de zeci de ani. În ultima vreme au apărut investiţii, normal că lumea nu mai are răbdare, sunt foarte multe lucruri de făcut. Bugetul sănătăţii nu a permis aceste investiţii”, a completat Bănicioiu.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro