Norme Coca 2023 - 2024

Telemedicina reprezintă o alternativă reală în rezolvarea unor probleme de zi cu zi, iar aceasta trebuie coroborată cu transferul de competențe de la medic la asistent, așa cum se întâmplă în țările nordice sau central-europene, a declarat luni ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu.


"Prin acest sistem, pacientul câștigă o explorare de mai bună calitate și a doua opinie. Ce câștigă medicul? Aici este vorba de latura formativă, dincolo de faptul că beneficiază de aparatură, este vorba de interpretarea datelor medicale. Medicul este susținut în interpretarea datelor de specialiști. Acest lucru este simplu în spital, unde frecvent doctorii se consultă între ei. Cei din spital sunt avantajați. Când vine vorba de medicii de familie, cei din zone puțin populate, unde probabilitatea ca ei să fie în contact cu alți medici este relativ mică, au acest suport care îi ajută să câștige încredere. Este și ca un sistem de educație medicală, de formare continuă", a spus ministrul Sănătății, la conferința de închidere a proiectului "Creșterea calității actului medical în zonele rurale prin implementarea unui sistem informatic de telemedicină".

Ministrul Achimaș-Cadariu a precizat că dorește ca acest proiect să se generalizeze, după ce au fost instruiți 198 de medici de familie din Brăila, Galați, Tulcea și Constanța.

"Doresc să se generalizeze, pentru că este alternativa reală în soluționarea unor probeleme pe care le ridicăm de zi cu zi. Este transfer de competențe spre eșaloanele inferioare, și nu o spun pentru lipsa de medici, ci pentru că în politicile de sănătate, în Europa Centrală, în țările nordice, numeroase competențe au fost transferate către asistentele medicale. Noi pregătim asistente în sistemul universitar, întregul sistem va câștiga în calitate și pacienții noștri vor fi mai bine îngrijiți", a mai spus ministrul Sănătății.


Secretarul de stat Dorel Săndesc a declarat că acesta este un proiect important pentru sistemul sanitar românesc.

"Apreciez ca fiind un proiect important pentru sistemul sanitar românesc, este un proiect care vine în tendința medicinii moderne la nivel internațional. Telemedicina se impune în ultimii ani ca un instrument extrem de util pentru pacient, oriunde ar fi el, este un proiect care vine pentru a rezolva o necesitate, o problemă specifică pentru sistemul sanitar românesc și nu întâmplător el s-a dezvoltat într-o zonă extrem de vulnerabilă în ceea ce privește accesibilitatea la serviciile medicale, și anume zona Dobrogea, a Deltei Dunării, în cele patru județe, Brăila, Galați, Tulcea și Constanța. Practic, prin acest proiect, medicii de familie din această zonă vor putea fi conectați cu medici specialiști atât din zona respectivă, deci din spitalele din zona Dobrogei, cât și din alte spitale ale țării, putând beneficia de consult de specialitate pentru pacienții lor", a adăugat Săndesc.

Beneficiile sistemului vizează atât pacienții cât și medicii, peste 198 de medici de familie din județele Brăila, Galați, Tulcea și Constanța fiind incluși în acest proiect, a mai spus Săndesc.

"Din acest sistem se obțin beneficii evidente: odată, pacienții pot beneficia de un consult de specialitate, nu este nevoie de trimiterea nejustificată a acestor pacienți la unele spitale sau ambulatorii de specialitate, mai ales trimitere care este uneori foarte dificilă în această zonă geografică a țării. Așa cum s-a spus, acest instrument permite o evoluție a nivelului profesional al medicilor de familie, una semnificativă, pentru că toți medicii de familie incluși în acest program beneficiază de echipamente medicale care, desigur, sunt de natură să crească calitatea actului medical și să crească nivelul profesional al colegilor noștri. Ei vor vor avea la dispoziție monitoare pentru funcțiile vitale ale pacienților, microanalizator de analize, un electrocardiograf, un spirometru, care evident va crește calitatea serviciului medical asigurat și, de asemenea, vor avea acest contact securizat profesional cu diverși specialiști. Peste 198 de medici de familie, practic, din județele Brăila, Galați, Tulcea și Constanța au fost incluși în acest proiect, au beneficiat de aceste echipamente și au primit un instructaj specific pentru utilizarea lor și a sistemului de telemedicină, precum și 510 medici specialiști din marile centre universitare ale țării, pe lângă spitalele din zonă. Deci, Brăila, Galați, Tulcea, Constanța, Timișoara, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Iași și București sunt centrele în care am instruit medici specialiști care vor asigura aceste servicii", a precizat Săndesc.

În plus, pe lângă echipamentul de care beneficiază medicii și spitalele incluse în program, sunt asigurate serverele, hardware-ul centralizat cu capacitatea de a asigura servicii de telemedicină la nivel național.

"Prin acest program avem asigurat la nivel central echipamentele care vor servi pentru extinderea acestui program la nivel național. Și aici mă refer atât la tipul de servicii incluse în proiect, medici de familie legați de medicii specialiști, precum și la alte tipuri servicii de telemedicină. De exemplu, telemedicina interspitalicească în care un specialist dintr-un spital mai mic să poată beneficia de expertiza unui specialist dintr-un spital cu experiență mai mare. Home care, îngrijirile la domiciliu, un alt domeniu extrem de interesant. Există un proiect de telemedicină care leagă unitățile de primiri urgențe principale cu celelalte servicii din regiune, există un proiect de telemedicină între ambulanțe, SMURD și serviciile de primire a urgențelor. Deci, iată că încet-încet dezvoltăm semnificativ acest tip de servicii", a mai spus Săndesc.

La rândul lui, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș, a spus că un asemenea proiect vine tocmai ca o soluție la deficitul de personal, pentru că medicii de familie, și ei deficitari ca număr, vor putea beneficia de consulturile asigurate de un medic specialist, prin evitarea unor trimiteri nejustificate. Practic, se scade presiunea pe medicii specialiști din spitale și ambulatoriile de specialitate.

SURSA: fluierul.ro

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro