Norme Coca 2023 - 2024

Incerci sa te lasi de fumat? Ai prieteni ori pe cineva din familie care incearca sa renunte la tigara? Multe din lucrurile pe care le stiai s-ar putea sa nu functioneze!

Top patru mituri legate de fumat. Cum ajungi sa inlocuiesti tigarile cu mancarea

Daca ma las de fumat, o sa ma ingras. Fals! Kilogramele in plus nu vin automat dupa stingerea ultimei tigari, ci vin pentru ca oamenii inlocuiesc tigarile cu mancarea perceputa drept inofensiva. Necesitatea inlocuirii vine dintr-o percetie gresita, ce tine de sentimentul pierderii unui “bun prieten”. Daca insa vom simti ca am scapat de o problema, nu vom mai avea nevoie de substituenti pentru a ne simti intregi.

Vointa, mare consumatoare de energie psihica

E nevoie de vointa ca sa te lasi de fumat. Fals! Vointa este un instrument psihic de ajutor pe perioade scurte de timp. Vointa ne poate aduce in decizia de a stinge ultima tigara, dar este insuficienta pentru a ne mentine in statutul de nefumatori. Vointa este o mare consumatoare de energie psihica, ea transforma o victorie minunata intr-o lupta continua pentru abtinere. Antrenarea vointei in procesul lasatului de fumat suna prohibitiv: nu ai voie sa mai fumezi! Or, fructele oprite sunt si mai tentante. Daca dorim sa ramanem nefumatori, e necesar sa evitam antrenarea vointei in proces.

Sevrajul nicotinic nu are simptome fizice

Daca ma las de fumat, voi traversa un sevraj oribil. Fals! Marturie stau toti acei oameni despre care stim ca s-au lasat de fumat cu usurinta, deodata, fara sa simta nimic altceva decat eliberare. Sevrajul nicotinic nu este sever si nu are simptome fizice, ci doar de ordin psihic: neliniste, nesiguranta, senzatie de gol, panica.

Trei-cinci zile pentru a evacua toata nicotina din organism

Nu e bine sa te lasi deodata, ci treptat. Fals! Fumatul este o adictie. Continuarea hranirii adictiei prin scaderea cantitatii de nicotina duce la cresterea frustrarii psihice, perpetuand problema fiziologica. Singura sansa la vindecare este eliminarea drogului care creeaza problema (acest lucru fiind posibil numai prin intreruperea consumului) si ajustarea mentala optima, in paralel, astfel incat frustrarea primelor zile sa poata fi gestionata si chiar folosita in sprijinul procesului. Sunt necesare in medie trei-cinci zile pentru a evacua toata nicotina din organism, se arata intr-un material al Societatii Romane de Pneumologie.

La barbati, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar

Principalele cauze de deces din Romania sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, fata de 48% media Comunitatii Europene), cancerul (la barbati, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de cancer este in continua crestere) si bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructiva cronica — BPOC).

Nu exista absolut niciun dubiu ca fumul de tigara este extrem de nociv, cauzand imbolnavirea si decesul prematur al celor care il inhaleaza, activ sau pasiv, voluntar sau involuntar, adulti si copii.

Ce risca copiii care stau in case in care se fumeaza

Fumatul este responsabil pentru 90% dintre cazurile de cancer pulmonar la barbati si 79% la femei. Copiii care stau in case in care se fumeaza au un risc de aparitie a astmului cu 31% mai mare decat copiii ne-expusi fumului de tigara.

Copiii cu astm si cu parinti fumatori au crize astmatice mai frecvente si mai severe: riscul de a suferi o criza care sa necesite intubatie este de 22 de ori mai mare.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro