Norme Coca 2023 - 2024

Margaret Chan, directorul OMS, felicită Cuba pentru realizările medicale istorice: „Este un pas important înainte, către o lume fără SIDA!“

Cuba este prima ţară care a reuşit să oprească transmisia HIV şi sifilis de la mama la făt, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Anunţul a fost făcut de ministrul cubanez al sănătăţii publice, Roberto Morales Ojeda, într-o conferinţă de presă ţinută la Washington, la sediul Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii. Toate statele din regiune s-au angajat în 2010 să îndeplinească obiectivul atins până în prezent doar de Cuba, a declarat directorul OPS, Carissa Etienne. Cred că noua eră politică a relaţiilor dintre Cuba şi SUA nu poate decât să ajute la atingerea acestui ţel, a mai spus ea.

Este cea mai mare realizare posibilă din domeniul sănătăţi. Este o victorie majoră în lupta HIV, a bolilor cu transmitere sexuală (BTS) şi un pas important înainte, către o lume fără SIDA, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan.

Succesul este datorat efortului comun în medicină, acces îmbunătăţit către teste, atenţie mai mare către îngrijirea mamei. „Totul a fost posibil datorită sistemului nostru social şi voinţei politice de la cel mai înalt nivel.

Acestea au permis unei ţări cu puţine resurse să înregistreze asemenea realizări“, a subliniat Roberto Morales Ojeda, amintind că sistemul de sănătate cubanez este gratuit, accesibil, regionalizat şi integral, scrie Agerpres. HIV şi BTS încă sunt transmise într-un număr mic de cazuri, anume mai puţin de 50 din 100.000, în ciuda certificării, deoarece tratamentul antiretroviral de prevenţie nu este încă 100% eficient.

ONU spune, totuşi, că transmiterea acestor boli de la mamă la făt s-a redus atât de mult încât nu mai constituie o problemă de sănătate publică.

În fiecare an, 1,4 milioane de femei seropozitive rămân însărcinate şi, în lipsa unei intervenţii, riscul de a transmite virusul copiilor, înaintea sau în timpul naşterii ori prin alăptare, este de 15 – 45%.

Dacă mama şi copilul primesc însă tratament cu antiretrovirale, riscul scade sub 1%. În ceea ce priveşte sifilisul, circa un milion de mame sunt infectate în fiecare an, riscul transmisiei scăzând odată cu administrarea penicilinei în timpul sarcinii. Tendinţa de a scădea numărul copiilor care se nasc cu HIV şi sifilis are parte de ecouri în mai multe colţuri ale lumii.

Astfel, în 2014, s-au născut în lume doar 240.000 de copii seropozitivi, aproape jumătate faţă de 2009.

Sursa

FOTO: theepochtimes.com

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro