Norme Coca 2023 - 2024

Într-o declarație comună pe care o consideră o veritabilă schimbare de paradigmă în tratarea diabetului, similară descoperirii insulinei, cele 45 de organizații susțin că intervențiile chirurgicale bariatrice sau metabolice pot avea beneficii semnificative pentru mii de pacienți.

Francesco Rubino, șeful catedrei de chirurgie metabolică și bariatrică de la King's College din Londra și unul dintre semnatarii noilor recomandări, a precizat că multe țări din lume se confruntă cu o veritabilă " epidemie de diabet". Deși chirurgia nu este o soluție pentru toți cei care suferă de diabet și nu trebuie considerată o soluție universală pentru această problemă, pacienții ar trebui totuși să poată opta între mai multe variante de tratament — inclusiv modificarea stilului de viață, medicație și chirugie, conform lui Rubino.

"Pentru unii, chirurgia poate fi cea mai bună soluție", a declarat el într-o conferință de presă.

Diabetul de tipul 2 este o maladie cronică caracterizată de rezistența la insulină. Mulți dintre pacienți își pot menține boala sub control cu ajutorul medicației și al dietelor alimentare, însă această afecțiune durează tot restul vieții pacientului și sincopele în tratament poate duce la complicații medicale precum pierderea vederii, insuficiență renală, atac de cord, atac cerebral sau amputarea membrelor inferioare.

Un studiu recent publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertiza că numărul adulților diabetici a crescut de patru ori în ultimii 40 de ani, ajungând în prezent la 422 de milioane, în întreaga lume. Organizația International Diabetes Federation (IDF) estimează că până în 2040 numărul diabeticilor va depăși 640 de milioane.

Conform noilor recomandări, intervențiile chirurgicale de reducere a stomacului și pentru slăbire ar trebui recomandate tuturor pacienților diabetici care au un index al masei corporale de cel puțin 40, indiferent de controlul glucozei din sânge, precum și celor cu un indice al masei corporale de peste 30 a căror glucoză din sânge nu este ținută sub control prin medicație sau prin regim alimentar.

Aceste recomandări sunt susținute de 45 de organizații internaționale printre care IDF, American Diabetes Association, Chinese Diabetes Society sau Diabetes India, dar și de specialiști în boli metabolice și de cercetători independenți.

Recomandările sunt bazate pe numeroase dovezi clinice care demonstrează că, în majoritatea cazurilor, intervențiile chirurgicale pot duce la reduceri importante ale nivelului de glucoză din sânge, uneori chiar sub nivelul de la care este diagnosticat diabetul de tipul 2. Un pacient care beneficiază de o astfel de intervenție poate renunța definitiv sau parțial la medicație împotriva diabetului. "Chirurgia reprezintă o schimbare radicală a abordărilor convenționale ale diabetului. Aceste noi recomandări introduc efectiv una dintre cele mai importante modificări în tratarea diabetului din epoca modernă", a subliniat Prof. Francesco Rubino.

  • Aceste recomandări sunt susținute de 45 de organizații internaționale printre care IDF, American Diabetes Association, Chinese Diabetes Society sau Diabetes India, dar și de specialiști în boli metabolice și de cercetători independenți.

  • Organizația International Diabetes Federation (IDF) estimează că până în 2040 numărul diabeticilor va depăși 640 de milioane.

  • Pentru unii, chirurgia poate fi cea mai bună soluție, a declarat el într-o conferință de presă.

  • Diabetul de tipul 2 este o maladie cronică caracterizată de rezistența la insulină.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro