Norme Coca 2023 - 2024

Eliberarea noilor avize medicale pentru înscrierea preşcolarilor şi elevilor provoacă haos la cabinetele medicilor de familie. Şi în loc să îi scutească pe părinţi de cheltuieli, aceştia primesc hârtiile doar contra cost pentru că este considerată o consultaţie la cerere. Medicii de familie nu mai ştiu cum să se împartă şi se îngroapă în tot mai multă hârţogăraie, dar sunt ocupaţi să îi calmeze şi pe ceilalţi pacienţi care îşi pierd răbdarea pe la uşi.

Este trecut de ora 17.00, iar medicul de familie a întârziat mai bine de o oră din cauza unor probleme personale. Programările s-au devansat, iar la uşa cabinetului medical s-au adunat pacienţii: vreo zece pensionari şi câteva mame care au nevoie de avizul pentru înscrierea copiilor la şcoală. La recomandarea personalului, copiii au prioritate, însă vârstnici încep să facă scandal nemulţumiţi că sunt lăsaţi să aştepte. Şi uite aşa începe zarva…, dar este o realitate provocată în comunitate de o nouă lege halucinantă care mai mult încurcă decât descurcă.

Încă de vineri, 11 septembrie, părinţii au început să ia cu asalt cabinetele medicilor de familie şi de la o zi la alta aglomeraţia creşte. Acest lucru în condiţiile în care noul aviz medical care se întinde pe cinci pagini necesită cel puţin 15 minute pentru a fi completat, iar aşteptarea pe la uşi se prelungeşte la un pacient la altul şi cu toţii îşi pierd răbdarea.

Noul ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei care ar fi trebuit să simplifice înscrierea preşcolarilor şi elevilor la unităţile de învăţământ provoacă la început de an şcolar o harababură de nedescris. Părinţii sunt puşi pe drumuri şi să stea de pază pe la uşile cabinetelor medicale, iar activitatea medicilor de familie este dată peste cap cu alte şi alte hârţoage pe care trebuie să le compleze. Noua legiferare a apărut ca urmare a nemulţumirilor transmise de părinţii care erau obligaţi să plătească din propriile buzunare analizele pentru copii. Nu au scăpat nici acum, iar tarifele sunt diferite de la un medic de familie la altul: 15, 20, 30 şi chiar 40 de lei. „Tarifele nu sunt uniformizate de la un medic de familie la altul pentru că nu discutăm e o consultaţie de suport care este gratuită, ci este considerată o consultaţie la cere care se face contra cost. Întrebarea mea este ce mai fac medicii de şcolari, dacă noi ne ocupăm de toate: vaccinări, consultaţii etc.“, a explicat vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis“ Constanţa, dr. Zitta Popa.

O nouă lege făcută pe genunchi

Medicii de familie constănţeni văd noua lege ca pe o nebuloasă, menită să provoace haos în comunitate şi să lase loc interpretărilor. „Părinţii vin cu hârtiile pentru înscrierea la şcoală scoase la imprimantă, unele pagini lipsesc şi presează medicul de familie să le completeze“, a mai spus dr. Popa. Şi faptul că noul ordin a fost dat cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar provoacă nemulţumire chiar dacă termenul de predare la şcoli este 1 octombrie. Aşa că medicii de familie se văd puşi în postura de se acoperi de hârţoage şi de a acorda cât mai puţin timp consultaţiilor. „Medicina de familie nu mai are frumuseţea de altădată, a devenit una inumană şi singura soluţie este să renunţi să o mai practici, va fi oare o meserie pe cale de dispariţie?!“, a mai spus medicul. Împovărarea cu noi sarcini nu ajută însă pe nimeni, ba crează şi mai multă încrâncenare. „Nu vreau să intru în polemică cu Casa de Asigurări de Sănătate sau cu altcineva, dar normal ar fi fost să se ia în considerare evaluarea sănătăţii copilului în luna naşterii acestuia sau cel puţin ca noul ordin să fi fost dat de la 1 septembrie pentru ca toată lumea să apuce să se programeze.

Suntem ca în romanul lui Cervantes, Don Quijote şi din păcate medicii de familie s-au obişnuit să suportăm altele şi atele care se bagă în sacul medicului de familie, în loc să ne revoltăm“,“, mai este de părere vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Constanţa.

Noua adeverinţă medicală ar fi trebuit să vină în sprijinul personalului din unităţile de învăţământ care uneori s-au trezit în faţa unui copil care face convulsii sau criză de epilepsie fără ca părintele să anunţe că se află în evidenţele unui medic cu o astfel de afecţiune. Din cauza volumul mare de muncă însă medicul de familie apelează la sinceritatea părintelui şi pe baza unor întrebări rapide completează hârtiile ca să mulţumească cât mai mulţi pacienţi care uneori pleacă şi fără bonul fiscal…liniştiţi doar că şi-au rezolvat problema.

 

Sursa

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro