Norme Coca 2023 - 2024

Pacientii asigurați, care au datorii la Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, nu vor primi cardul de sănătate. Îl vor primi abia în momentul care fac dovada că și-au achitat debitele. Datoriile trebuie plătite la Finanțe, unde li se eliberează o adeverință ce trebuie dusă la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. În baza acesteia, vor primi ulterior cardul de sănătate.
Aproximativ 193 de mii de vrânceni, persoane asigurate și coasigurate, vor primi cardurile naționale de sănătate, în perioada imediat următoare. Nu primesc aceste carduri persoanele sub 18 ani și datornicii, desigur. CAS Vrancea a încheiat un contract cu durata de 48 de luni cu Compania Națională Poșta Română, astfel că de la finele acestei luni și pe tot parcursul lunii octombrie, vrâncenii își vor primi cardurile prin intermediul factorilor poștali. „Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a încheiat cu Compania Națională Poșta Română un contract subsecvent de servicii privind distribuirea cardului național de sănătate. El va intra în perfectă funcționare de la 1 ianuarie 2015.

. El va fi distribuit începând din septembrie și octombrie. Cardurile pentru vrânceni vor fi preluate în datele de 22 și 29 septembrie, dar și pe 6, 13 și 20 octombrie. Prețul pentru fiecare distribuție de card, adică pentru fiecare trimitere poștală, este de 2,74 lei/card plus TVA. Bani plătiți de CAS Vrancea, în contul Oficiului Județean de Poștă Vrancea. Distribuția se va face prin factorii poștali locali, iar dacă vor exista situații în care persoanele nu vor fi găsite sau decedate, există stabilită o procedură specifică”, a declarat Mihai Copaci, președintele CAS Vrancea.

   Poștașul va suna de două ori

Practic, poștașii vor veni două zile consecutiv la ușa asiguraților, iar dacă nu îi vor găsi acasă, le vor lăsa în cutia poștală o înștiințare, prin care asigurații au obligația de a se prezenta în termen de 10 zile calendaristice la oficiul poștal de care aparțin, pentru a-și ridica cardul. Dacă nici acest lucru nu este posibil, asigurații își mai pot ridica cardul de la sediul CAS Vrancea. „Noi suntem pregătiți din punct de vedere tehnic și a resurselor umane. Așteptăm derularea contractului încheiat, mai ales că nu suntem la prima colaborare. Trimiterile de corespondență ce conțin cardurile vor fi prezentate la Oficiul București 83, apoi la noi în Vrancea, unde suntem organizați în două centre, de unde la vom distribui în județ. O să avem două tentative de livrare, o să lăsăm un aviz de înștiințare dacă destinatarul nu va fi găsit la domiciliu.

Pe aviz vom scrie că «trimiterea conține card de sănătate», eventual numărul de telefon al salariatului care a întocmit avizul sau ora la care asiguratul se poate prezenta la oficiul poștal pentru a-și ridica documentul. Trimiterea o vom păstra 10 zile calendaristice, iar dacă nu se va prezenta, noi le vom returna către Casa de Asigurări. Plicul se înmânează personal sau unui alt membru de familie major”, a explicat Rozeta Vasiloiu, inspector de specialitate în cadrul Oficiului Județean de Poștă Vrancea.
Procedura de distribuire a cardurilor de sănătate de către Oficiul de Poștă Vrancea va costa CAS Vrancea 650 de mii de lei.

Cine refuză cardul va plăti contravaloarea serviciilor medicale

De la 1 ianuarie 2015, cardul național de sănătate va reprezenta singura modalitate prin care asigurații vor putea primi servicii medicale. Astfel, medicii de familie și cei specialiști, care sunt în contract cu CAS Vrancea, au obligația de a-și achiziționa, din fonduri proprii, cititoarele de carduri, ale căror prețuri variază între 60 și 350 lei. „Serviciile medicale vor fi validate și decontate de la 1 ianuarie 2015, doar în baza cardului național de sănătate. Acest document va prezenta dovada calității de asigurat. Medicii de familie și cei specialiști vor avea obligația să se doteze cu cititoare de carduri. Există pe site-ul Casei Naționale o listă de cititoare care sunt acceptate de SIUI și validate ca și modele. Acestea vor trebui achiziționate de către medici pentru a putea fi folosite. Prețurile variază între 60 și 350 de lei, în funcție de tipul de cititor.

Noi le recomandăm pe cele cu tastatură. Cardul va fi trecut prin acest cititor, iar pacientul va introduce un cod pin, pe care numai el îl va ști. Medicul numai cu acordul pacientului va înscrie pe card anumite boli grave, cancer, diabet, acordul pentru transplantul de organe. Dacă sunt probleme în ceea ce privește funcționarea cardurilor, asigurații se pot adresa CAS Vrancea. Dacă o persoană neasigurată nu primește cardul, din diferite motive, trebuie să se adreseze CAS, pentru remedierea problemei”, a mai spus Copaci.
Șeful CAS a mai explicat că distribuirea cardurilor e un proces continuu, astfel că persoanele care vor împlini 18 ani sau cele care vor deveni asigurate la sistemul de sănătate, între timp, vor primi, la rându-le, carduri.
Reprezentanții CAS nu știu ce se va întâmpla cu o persoană care își va pierde cardul de sănătoase, iar în ceea ce le privește pe cele care îl vor refuza, din varii motive, oficialii spun că ei vor primi doar servicii medicale de urgență. „Dacă o persoană refuză primirea cardului din diferite motive, cum ar fi cele religioase și nu vrea să înțeleagă, va beneficia doar de servicii medicale de urgență”, a mai spus Copaci.
Pe cardul de sănătate vor fi imprimate următoarele informaţii: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului, data expirării acestuia. Pe cipul cardului vor fi înregistrate următoarele informaţii: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces, datele de contact ale medicului de familie.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro