Norme Coca 2023 - 2024

România este ţara cu cea mai mare prevalenţă a hepatitelor virale din Europa. Statisticile alarmante ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasează ţara noastră pe locul 4 la nivel mondial ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.

În prezent, standardul terapeutic în tratarea hepatitei C este acela al triplei terapii la care pacienţii europeni au acces de aproximativ 3 ani, spre deosebire de pacienţii români care sunt trataţi încă prin dubla terapie. Mai mult decât atât, accesul la tratament al pacienţilor români cu hepatită C este condiţionat de înscrierea pe listele de aşteptare, iar şansele de vindecare sunt sub 50% prin comparaţie cu tripla terapie a cărei rată de succes este de aproape 100% în majoritatea cazurilor.

„Accesul la tripla terapie înseamnă un beneficiu major atât pentru pacienţi cât şi pentru statul român. Au fost nenumărate cazuri de pacienţi cu hepatită C care s-au vindecat în urma tratamentului cu triplă terapie şi, astfel, s-au putut reintegra foarte repede în societate şi la locul de muncă nemaifiind o povară pentru sistemul de sănătate. În România, din păcate, statul român pierde în continuare foarte mulţi bani netratând pacienţii cu terapiile inovatoare.”, afirmă prof. dr. Ioan Sporea - preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

„Asistăm la începutul unei noi ere în terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului. Vorbim despre o terapie eficientă, care asigură vindecarea mult mai rapidă a pacienţilor şi cu efecte secundare mult mai uşor de tolerat pentru aceştia, sau aproape inexistente. De asemenea, hepatita B afectează un număr mare de români şi ne propunem ca în perioada următoare să discutăm despre monitorizarea acestor pacienţi şi managementul categoriilor speciale.”, a declarat conf. dr. Liana Gheorghe - şef Secţia III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic a Institutului Fundeni.

Pentru a beneficia de acces la tripla terapie, este necesar ca lista medicamentelor compensate şi gratuite să fie actualizată, iar conform ultimelor declaraţii ale autorităţilor, acest proces se va finaliza la data de 30 octombrie.

„Suntem conştienţi de faptul că pacienţii nu îşi mai permit încă o perioadă de 6 luni de aşteptare. Tocmai de aceea, luăm în considerare diferite variante care să ne permită urgentarea includerii pe lista de medicamente compensate a moleculelor necesare triplei terapii.”, a declarat prof. dr. Oliviu Pascu - preşedintele Comisiei de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro