Norme Coca 2023 - 2024

Legislatia din Romania, cu lacune si neclara! Societatea Nationala de Medicina Familiei reactioneaza vizavi de Codul Rutier.

SNMF a analizat motivele care au determinat atatea analize si controverse in interpretarea obligatiilor ce le revin medicilor de familie, generate de o recenta tragedie rutiera, soldata cu decesul a cinci persoane si ranirea a inca una.

Medicul de familie, conform Codului Rutier, nu este responsabil pentru comunicarea rezultatelor examinarii medicale, ci unitatile de asistenta medicalaa autorizate sa realizeze respectivele verificari. Codul Rutier nu a fost urmat de norme metodologice care sa sustina punerea in practica a prevederilor sale.

Mai mult, exista din anul 2014, la nivel national, Dosarul Electronic de Sanatate, care ar trebui sa fie punctul nodal al informatiilor, insa nu este complet nici la acest moment, la doi ani de la lansare.

SNMF propune crearea unei comisii dedicate gestionarii Dosarului Electronic de Sanatate si crearea in perioada imediat urmatoare a unei proceduri clare de raportare, inregistrare a pacientilor si de semnalare a cazurilor speciale cu precadere autoritatilor abilitate. De asemenea se impune responsabilizarea pacientilor si a medicilor prin masuri sanctionatoare clare astfel incat sa urmeze pasii prevazuti de legislatie. Este necesara totodata publicarea intr-un mod vizibil si usor accesibil a listei unitatilor de asistenta medicala autorizate pentru examinarea ambulatorie a candidatilor la obtinerea permisului de conducere si a conducatorilor de autovehicule sau tramvaie. Nu in ultimul rand, este necesara corectarea unor articole din Codul Rutier care genereaza confuzie in aplicarea legii si identificarea responsabililor.

Codul Rutier obliga conducatorii de autovehicule sa fie verificati periodic din punct de vedere medical:
Art. 21. – (2) Conducatorii de autovehicule, de tractoare agricole sau forestiere ori de tramvaie vor fi verificati periodic din punct de vedere medical si al capacitatilor psihologice, in conditiile stabilite de reglementarile in vigoare.

Acelasi act normativ stabileste unitatile medicale si persoanele responsabile pentru aceste verificari:
Art. 22 – (4) Examinarea medicala se realizeaza in unitati de asistenta medicala autorizate, existente la nivelul fiecarui judet, care au obligatia luarii in evidenta a solicitantului sau a conducatorului de autovehicul si tractor agricol sau forestier ori de tramvai de catre medicul de familie.

Confuzia in acest alineat (4) este generata de indicarea medicului de familie ca medic care efectueaza examinarea. Atentie! Medicul de familie nu lucreaza in unitatile de asistenta medicala autorizate care realizeaza aceste examinari. Atributiile medicului de familie in acest proces de examinare al conducatorilor auto sunt exclusiv cele de transmitere prin intermediul unei adeverinte medicale sau prin completarea in fisa-tip a antecedentelor medicale cu care pacientul se afla in evidenta medicului de familie – daca nu iau fost ascunse de pacient!

Formularea alineatului (4) este insa extrem de confuza, spune SNMF, fiind posibila si o a doua interpretare: unitatile autorizate – sau medicul de familie – au obligatia luarii in evidenta a solicitantului – sau conducatorului auto! Iata si alte constatari.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro