Norme Coca 2023 - 2024

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de ordin privind donarea de organe care prevede ca prelevarea se poate face fara consimtamantul membrilor familiei daca in timpul vietii persoana decedata si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamant, pentru prelevare si inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, scrie Agerpres.

"Prelevarea se poate face fara consimtamantul membrilor familiei daca, in timpul vietii, persoana decedata si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamant pentru prelevare si inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule", prevede referatul de aprobare.

In acelasi referat se precizeaza ca donatorul si primitorul vor semna un inscris autentic prin care declara ca donarea se face in scop umanitar, are caracter altruist si nu constituie obiectul unor acte si fapte juridice in scopul obtinerii unui folos material sau de alta natura.

Totodata, in conditiile in care pe teritoriul national nu exista niciun primitor compatibil cu organele, tesuturile si celulele de origine umana disponibile, acestea pot fi alocate in reteaua internationala de transplant, pe baza unei autorizatii emise de Agentia Nationala de Transplant.

In cazul minorilor sau persoanelor lipsite de capacitate de exercitiu, consimtamantul va fi dat de parinti sau de celelalte persoane care au calitatea de ocrotitor legal al acestora, dupa caz.

Presedintele tribunalului in a carui circumscriptie teritoriala se afla sediul centrului unde se efectueaza transplantul sau al tribunalului in a carui circumscriptie teritoriala locuieste donatorul semneaza numai pentru donatorii minori care au cel putin 10 ani.

Diagnosticul mortii cerebrale se stabileste pe baza urmatoarelor criterii: absenta reflexelor de trunchi cerebral, absenta ventilatiei spontane, confirmata de testul de apnee, traseu electroencefalografic care sa ateste lipsa electrogenezei corticale sau eco Doppler transcranian sau angiografia celor 4 axe vasculare carotidiene sau scintigrafia cerebrala cu technetiu sau angioCT cranian care sa ateste lipsa circulatiei sanguine intracerebrale.

Potrivit proiectului, cele 3 examene care confirma moartea cerebrala se repeta la un interval de cel putin 6 ore pentru adulti. Pentru copii, intervalul este de 48 ore pentru nou-nascutul cu varsta intre 7 zile - 2 luni, 24 de ore pentru copilul cu varsta intre 2 luni - 2 ani si 12 ore pentru copilul cu varsta intre 2 - 7 ani.

Pentru copiii cu varsta peste 7 ani, intervalul este acelasi ca la adulti. La nou-nascutul cu varsta mai mica de 7 zile nu se declara moartea cerebrala.

"Cauza care a determinat moartea cerebrala trebuie sa fie clar stabilita. Diagnosticul de moarte cerebrala va fi stabilit de doi anestezisti reanimatori diferiti sau de un anestezist reanimator si un neurolog sau neurochirurg", mai precizeaza proiectul.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro