Norme Coca 2023 - 2024

Performanta in Romania in domeniul transplantului continua si anul acesta. Sute de bolnavi a caror ultima speranta era un transplant au fost salvati de familiile celor care si-au dat acordul pentru prelevarea de organe dupa pierderea cuiva drag.
Mai mult, dupa 10 ani de pauza, s-a reluat si transplantul de pancreas, 6 suferinzi fiind operati pana acum la Cluj.

Dupa un 2013, an de cotitura, in care sistemul romanesc de transplant a iesit din zona de pionierat si a devenit o poveste de succes in medicina europeana, performanta continua.

Romania a ajuns pe locul 2 in Europa, dupa Luxemburg, la numarul de donatori declarati in moarte cerebrala. Numai anul acesta, au fost 110 donatori in toata tara a caror organe au salvat sute de bolnavi chinuiti de suferinte hepatice, renale, pancreatice sau osoase.

“Au fost zile in care s-au facut 3 operatii intr-o zi, si in cealalta inca 3. E clar ca in Romania exista loc pentru o crestere chiar si dublare, cifrele raportate la un milion de locuitori sunt inca reduse”, explica profesor doctor Irinel Popescu, Sef Clinica de Transplant Hepatic, de la Fundeni.

Totodata, anul acesta, cea mai controversata informatie de pe cardul national de sanatate, cea legata de donarea de organe dupa moarte, a fost reglementata.

Cei care vor sa doneze organele dupa moarte isi pot da acordul din timpul vietii si pot trece acest lucru pe cipul cardului, la medicul de familie. Acordul pentru donarea de organe se va inscriptiona pe card dupa ce posesorul semneaza in hartia care insoteste cardul.

“Este luat in considerare, fara discutii, problema e ca vom intreba familia, ca poate s-a reazgandit”, explica Victor Zota, Agentia Nationala de Transplant.

In toata tara ,45 de centre sunt acreditate pentru declararea donatorilor in moarte cerebrala, lucru care a dus la cresterea operatiilor. Asa se face ca dupa o pauza de 10 ani, medicii au transplantat pe langa rinichi si pancreasul in cazul a 6 bolnavi.

“Un bolnav cu transplant pancreatic sta si 3 luni in spital pana isi stabileste functia”, spune doctorul Mihai Lucan, Sef Clinica Transplant Renal, Cluj.

Chiar si cu o rata de refuz de numai 20 la suta raman insa lungi liste de asteptare, mai ales la transplantul de cornee, unde sunt 300 de pacienti.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro