Norme Coca 2023 - 2024

Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătății, medic oncolog de profesie, a anunțat că va lansa, miercuri, planul integrat național comprehensiv de control al cancerului. În cadrul acestuia, primul pas va fi implementarea unor subprograme pentru cancerul la sân și pentru cel colorectal. Cancerul la sân este principala cauză de mortalitate a femeii în România: peste de 3.000 de femei/an mor din această cauză.

Patriciu Achimaș Cadariu, care a participat,aseară, la Cluj-Napoca, la conferința Medici pentru tine, pusă la cale de Organizația Studenților Mediciniști (OSM) de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF), a declarat că programul dedicat femeilor care au cancer la sân va fi implementat în trei centre pilot - la București, Iași și Cluj - și că se va încerca atragerea unei finanțări din fonduri europene.

„Miercurea viitoare, în prezența premierului (Dacian Cioloș n.r.) și a reprezentanților Direcției de Sănătate a Comisiei Europene, vom lansa planul integrat național comprehensiv de control al cancerului. În privința screeningului cancerului de sân ne propunem un program pilot în cele trei centre din Iași, București și Cluj, finanțat, sperăm, prin fonduri europene. Legat de cancerul colorectal, va fi din nou organizat un screening sub forma unui proiect pilot, la noi în țară neexistând screening pentru cancer colorectal în acest moment”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit Agerpres.

Cancerul la sân este principala cauză de mortalitate a femeii în România. Una din opt femei va dezvolta cancer mamar și anual sunt depistate peste 9.000 de cazuri noi. Din păcate, o mare parte sunt depistate în fază terminală, de aceea rata de mortalitate/incidență este de 36%.

Ministrul s-a referit, în discursul său din fața studenților, și la importanța prevenției, care nu se face în România.

„Profilaxia va scuti multă suferință și va putea economisi bani. Până atunci avem de tratat foarte multe cazuri și trebuie să rămânem într-o realitate financiară(...) Să aducem lucrurile într-o zonă a bolii incipiente și, dacă putem, să o și tratăm. Ne dorim să modificăm mortalitatea, fiindcă asta este măsura lucrurilor. Tratamentele în oncologie afectează calitatea vieții și gândul este de a salva cât mulți pacienți, afectându-le cât mai puțin calitatea vieții, a subliniat Patriciu Achimaș Cadariu.

La conferința 'Medici pentru tine', organizată de Organizația Studenților Mediciniști (OSM) de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) a mai participat și prof.dr. Nicolae Hâncu, președinte de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Sebastian Armean, medic specialist psihiatru și farmacologie clinică.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro