Norme Coca 2023 - 2024

Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice (CCAMF) al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureş, în valoare de peste 10 milioane de euro, realizat printr-un proiect european, se va inaugura joi, 10 decembrie, de la ora 14,00, în cadrul Zilelor UMF Tîrgu Mureș. Centrul va funcționa într-o clădire nouă, ce are o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați și conține peste 400 echipamente de cercetare, unele dintre ele unice în țară.

azamfirei-5-660x471

„Momentul cel mai important al acestei săptămâni (n.r. – Zilele UMF Tîrgu Mureș) va fi inaugurarea Centrului de Cercetări Avansate Medico – Farmaceutice, joi, de la ora 14,00. Ne așteptăm să fie un moment de referință pentru UMF Tîrgu Mureș”, a transmis rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice este evenimentul anului și un proiect unic pe acest domeniu. Clădirea în care va funcționa CCAMF este formată din demisol, parter și trei etaje ce vor încorpora spațiile pentru investigarea pacienților și recoltarea de probe biologice, spațiile pentru cercetare, spațiile pentru analiza și elaborarea materialelor științifice, spațiile tehnice și auxiliare, spații pentru asigurarea circulațiilor orizontale și verticale, precum și spațiile pentru stocarea informațiilor. „În România, dezvoltarea institutelor de cercetare în interiorul universităţilor este la început; spre deosebire de institutele de cercetare naţionale, universităţile au puţine infrastructuri şi echipamente de cercetare performante.

Construcția acestui Centru Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice este consecința câștigării unui proiect în competiția POS CCE, axa prioritară 2, şi s-a făcut cu scopul realizării unei infrastructuri moderne de cercetare, care să eficientizeze şi să relanseze activitatea de cercetare în UMF Tîrgu Mureș pentru integrarea acesteia în European Research Area, care să îi permită să atragă cercetători străini şi să realizeze parteneriate ştiinţifice eficiente în cadrul proiectelor internaţionale, prin care să contribuie la dezvoltarea stocului mondial de cunoaştere, precum şi creşterea calităţii sociale prin descoperirea de soluţii în domeniul sănătăţii”, a declarat prof. dr. Minodora Dobreanu, șefa Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Tîrgu Mureș.

Obiectivele Centrului

CCAMF îşi propune să clarifice anumite probleme de sănătate publică, să sprijine sistemul sanitar românesc, dar și să facă studii la nivel populațional, plecând inițial de la grupul de pacienți cu patologie cardiovasculară. „Prin activitatea de cercetare, în sprijinirea sistemului sanitar românesc, CCAMF îşi propune să clarifice anumite probleme de sănătate publică. În patologia cardiovasculară, se știe că România are încă între ţările din Europa, un nivel de mortalitate foarte ridicat. Nu știm dacă avem și un background genetic mai particular față de alte popoare sau este numai din stilul de viață.

dr minodora dobreanu

Centrul își propune să facă studii la nivel populațional, plecând inițial de la grupul de pacienți cu patologie cardiovasculară. Sperăm că din rezultatele pe care studiile acestea le vor avea să putem da și răspunsuri la anumite întrebări de care sistemul nostru sanitar și Ministerul Sănătății are nevoie”, a arătat prof. dr. Minodora Dobreanu.

 

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro